Intrapreneurship – Ondernemerschap binnen organisaties

Ondernemerschap binnen organisaties – oftewel Intrapreneurship – was het grote thema bij de eerste fysieke bijeenkomst van De Intrapreneurs! Fijn om te zien met hoeveel enthousiasme deze community het belang van Intrapreneurship op de agenda van organisaties zet.

Bijeenkomst van De Intrapreneurs (Utrecht, September 2023)

Intrapreneurship is de tegenhanger van Entrepreneurship. Waar een Entrepreneur, oftewel Ondernemer, met zijn eigen bedrijf marktkansen probeert te pakken, is een Intrapreneur in loondienst van een organisatie.

Intrapreneurship kan het beste omschreven worden als ondernemend gedrag van mensen binnen organisaties!

Een Intrapreneur pakt proactief en uit eigen motivatie belangrijke vraagstukken binnen de organisatie op en zoekt naar kansen voor vernieuwing en verbetering. Dit kan in alle branches en sectoren. Intrapreneurs vind je zowel in bedrijven als ook bij overheden en NGOs. Het zijn echte netwerkers, die niet bang zijn om soms wat risico te nemen als zij in een idee geloven dat de organisatie verder kan helpen. Logisch dat Intrapreneurs vaak ook echte Innovators zijn!

Maar één ding is zeker. Intrapreneurs bewandelen vaak een moeizame weg. Het vernieuwen van organisaties van binnen uit vraagt om een lange adem en doorzettingsvermogen. “Nee dat kan niet” krijgen ze regelmatig te horen – maar dat betekent voor een echte Intrapreneur niet ‘einde verhaal’. Tegenwind is juist een belangrijke prikkel die een Intrapreneur motiveert om het idee verder te verbeteren. Soms heeft het wat tijd nodig om het beter te uit te werken, beter te onderbouwen en levensvatbaar te maken. Intrapreneurs tonen lef en gaan door – ook bij tegenwind!

Het goede nieuws is dat ‘Intrapreneurship’ in elke organisatie tot bloei kan komen!

Uit onderzoek blijkt dat Intrapreneurs onder de juiste randvoorwaarden beter tot hun recht komen. Het is helemaal niet moeilijk om te beginnen met ondernemerschap binnen organisaties. Je kan hier gerust klein mee beginnen! Als over tijd de juiste structuren en processen ontstaan dan kan dit zelfs tot een hele cultuurverandering leiden. Wel is het belangrijk om aan de juiste knoppen te draaien en een heldere strategie neer te zetten.

Leichtkraft helpt bij de ontwikkeling en implementatie van Intrapreneurship programma’s door de slimme bundeling van wetenschappelijk onderbouwde expertise en omvangrijke praktijkervaring. Leichtkraft kan helpen om de ruwe diamanten binnen jouw organisatie te vinden en door te ontwikkelen tot echte Intrapreneurs.

Ben jij benieuwd hoe je Intrapreneurship in jouw organisatie to bloei kan laten komen?

Neem dan contact op met Dr. Ronald Venn via LinkedIn of stuur een e-mail naar info(at)leichtkraft.nl!


Hier begint de weg naar intern ondernemerschap.

Neem direct contact op!